Sadonkorjuuta Bisentissä

Tänä syksynä olimme mukana monenlaisessa sadonkorjuutoiminnassa. Omat oliivit kerättiin kahdestaan. Noin 250 kg oliiveja, joista saimma noin 30 litraa öljyä. Lisäksi olimme auttamassa naapurissa Robertoa viinirypäleiden poimisessa sekä koululaisryhmän kanssa hampun keräämisessä.

Roberton Abruzzo Maremma -lammaskoira Inti vierailee säännöllisesti myös Casa Martinissa. On ottanut senkin reviirikseen ja toimii meidänkin vahtikoirana, kun on paikalla.

Italian talkoissa ei pääse nälkä yllättämään. Luonaalla Domuksella.

Oliivi päristetään puusta verkkoihin, joista keräätään säkkeihin. Päristin on muuten samanlainen, kuin neuvostoliittolaisvalmisteinen perseenpäristin, mutta tämä pärisee.

Edellisen omistajan jättämä Suzuki Jimny toimii meillä traktorina. Takapenkkien tilalla on lava. On kunnollinen neliveto, joka kulkee hyvin mäkiä ylös. Syksyllä, kun alkaa tulla kosteata takarenkaissa on lumiketjut.

Oliivit viedään puristamoon, joka on perustettu asuin talon kerrarikerrokseen. Öljy tulee siemenistä. Seuraavana päivänä voi hakea öljyn.

Tuore öljy on kuin nektaria. Puolessa vuodessa kirkastuu normaaliksi öljyksi ja maku muuttuu miedommaksi. Tänä vuonna öljy oli keltaisempaa, johtuen ehkä kuivasta ja kuumasta kesästä. Aikaisemmin lähes vihreää.

Hamppu kerättiin tänä vuonna käsin. Koneellinenkin poiminta onnistuu. Koululaisryhmä oli apuna keräämisessä ja tutustumassa asiaan. Siemenistä saa öljyä ja jauhoa. Ei ole huumausainetta. Roberton ravintola Domuksessa on sadonkorjuun jälkeen päivälliset, jossa teemana hamppu. Hamppu on erityisen terveellistä ja sitä lisätään useaan ruokaan.


Ajankohtaista


Sadonkorjuuta Bisentissä
Tänä syksynä olimme mukana monenlaisessa sadonkorjuutoiminnassa. Omat oliivit kerättiin kahdestaan. Noin 250 kg oliiveja, joista saimma noin 30 litraa öljyä...
Lue lisää...
Neljäs makuuhuone valmistui Casa Martiniin
Casa Martinin alakertaan valmistui neljäs makuuhuone. Se on viileä myös kesällä. Nyt on tilaa ainakin kymmenelle henkilölle.
Lue lisää...
Kainiemi Closed 2022 / Lopputulokset
Linkki:  Lopputulokset Turnauksen voitti Jussi Puranen kyseenalaisen tuomaritoiminnan jälkeen. (Kts. pistetaulukko) Toinen oli Joona Korolainen. Joukkuekilpailun voitti Nurmeksen tenniseura. Turnauksessa..
Lue lisää...